Hur orkar ni…..

…….är en fråga vi ofta fick under Mejas sjukdomstid. ”Vi har inget val” blev alltid svaret, för det hade vi ju inte. Liksom vi inte har något val nu. Meja finns inte längre hos oss, och detta fruktansvärda måste vi lära oss att hantera och leva med. ”Ni är så starka” är också ord vi ofta fått höra. Vad är egentligen styrka i ett sådant här sammanhang? Jag har inget direkt svar på denna fråga – för som sagt var, vi hade/har inget val……. Vi bestämde oss direkt vi fick diagnosen för att, inte acceptera (för det kommer jag aldrig att göra), men att fokusera på nu och framåt. Och med framåt var det en dag – längre än så gick det inte att planera, ibland inte ens så långt. Vi har aldrig fastnat i grubblerier om varför? Varför just Meja av alla barn? Svaret på den frågan kommer vi ändå aldrig få. Månaderna hon var sjuk var vi tvungna att lägg all kraft vi hade på att hjälpa henne, Filip och varandra. Vi hade dränerats på energi otroligt fort om vi ältat hur fel det var att just vår prinsessa blev sjuk. Inte hade bitterhet och ältande gjort henne frisk heller. Detsamma gäller nu. Vi har varit med om det värsta en förälder kan vara med om. Vi har förlorat ett barn. Hon kommer aldrig tillbaka, hur mycket ilska eller bitterhet vi än skulle känna. Dessutom har vi, tack och lov, en fantastisk kille här hemma som behöver sina föräldrar mer än någonsin nu. Har flera gånger undrat hur jag hade hanterat allt som hänt om han inte fanns. Men slår då bort de tankarna, för han FINNS! Denna kille ska strax hämtas från ännu en dag på förskolan – han trivs så otroligt bra där vilket är så skönt. Efter sommaren börjar han i förskoleklass. Spännande men samtidigt skrämmande. På förskolan är han omgiven av kompisar och pedagoger som kände honom innan lillasyster blev sjuk, som vet vad som hände under sjukdomstiden och som vet hur han har det nu. Är övertygad om att han kommer omges av fantastiska människor även efter sommaren, men det är klart att oron finns att han inte kommer känna sig lika trygg som han gör idag.

 

8 april 2013

Idag var jag med brorsan  på förskolan. Han har inte varit där sedan den 28/2. Både han och jag var lite pirriga på vägen dit. Vi hade gjort upp att jag skulle vara med honom så länge han ville och att han fick säga till om han ville gå hem. När vi kom fram möttes vi av en av pedagogerna som med öppna armar gick emot Filip och gav honom en stor kram (TACK för att du kramade Filip före mig). Så gick vi till gungorna där flera kompisar var. En av dem ropade ”Åh Filip, du är HÄR-vill du gunga med mig”? Så var nervositeten borta både för brorsan och mig. Filip har fått avstå så mycket den senaste tiden, så det är skönt att han ska få ha sitt liv på förskolan igen!

Du har varit skapligt pigg idag med. Efter förskolan fick vi alla 4 jättebra pedagogisk information kring din sjukdom, behandling och biverkningar av en sjusköterska. Hon visade oss med figurer och denna infon kommer hon ge på förskolan också, då tillsammans med Filip. Pedagogerna kommer få en egen genomgång och sedan kompisarna. Detta görs mycket för att Filip ska slippa få en massa frågor framöver. Varför kommer du att tappa ditt hår, varför kommer du ha en slang i näsan mm mm. På förskolan ska han ”bara få vara”!

Ikväll här har du bytt plåster över ”ingången till cvk’n”. Detta ska göras regelbundet och tvättas noga. En jättefin ssk gjorde detta och visade oss hur det ska göras. Först fick du en helt vit tygdocka som vi satte fast en slang på, så det ser ut ung som din cvk. Så vi tvättade dockans cvk innan din. Runt själva ”kranen” på slangen sitter en kompress så den inte ska skava dig – givetvis har även dockan en! Täcke kallar vi det. Det var lite svårt för dig att måla ett ansikte på dockan, så det fick pappa göra.

Vi älskar dig!

Annonser

2 thoughts on “Hur orkar ni…..

  1. Tack för att ni låter oss som inte varit nära er under den här resan få veta mer om vad ni gått igenom. På denna bloggen finns mycket att lära av Meja, av er, om cancer och om livet. Varma kramar //ida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: