Tuffaste dagen hittills….

Skulle ju idag skriva om den helt fantastiska fredagen vi hade, en dag fylld av IFK och fotboll. Men efter att ha skrivit dagboksinlägget nedan så har jag ingen ork kvar. Dagen idag för ett år sedan var en riktigt tuff dag. Tvekade på om jag skulle visa er bilden, men gör det…….vår lilla lilla kämpe. Det ni ser till höger på bilden är aquapacslangen (invirad i en handduk) – den ni vet som brummar och fräser. Den sprutar ut fuktig varm luft, för att slemmet ska bli mindre segt.

Fick i efterhand reda på att, om Meja inte varit nytransplanterad, med största sannolikhet hade åkt upp till IVA för respiratorvård redan ”idag”.

Meja kommer alltid vara min förebild. En sådan kämpe.

 

 

Lördag 21 september 2013

Denna natt hade varit något bättre för er. Syrgas och aquapacen har gått såklart, och så drog sköterskan ut en massa slem via peg’en några gånger. Du hade vaknat flera gånger och försökt kräkas, men det hade inte kommit så mycket den vägen. Till slut hade det dock kommit upp en REJÄL slempropp vilket måste varit så skönt för dig. Det har inte räckt med syrgas via tratt förresten, utan du har behövt mask och haft det hela tiden.

Morgonkontroller och dusch hade gått fint och efter det låg du på sängen med syrgasmasken på och så syrgastratt som sprutade på rumpan då det kan hjälpa till med läkningen då du är alldeles skinnflådd där nu.

Jag kom hit vid 12-tiden och i och med att jag varit ”portad” i 48 timmar så känns det som EVIGHETER sedan jag var här. Du är mer svullen nu och du pratar mycket sämre. Du är mer svullen nu och du pratar mycket sämre – antar att det beror på smärtor i mun och svalg.

Nu har klockan blivit 14 och du har sovit konstant förutom avbrott för inhalationer och kräkningar. Grunddosen mofin är höjd för dig nu – hoppas du får det lite enklare…..Jag såg för en stund sedan att du var väldigt rödflammig på ena benet, så det måste vi ha koll på nu,.

Det händer något här hela tiden, så det blir lite ryckigt med skrivandet. En läkare från medicinjouren var här nyss (avdelningens läkare har gått hem för dagen) och lyssnade på dig. Hon hörde att slemmet sitter högt upp på dig,vilket jag hör utan stetoskop. Du är otroligt rosslig. Domen blev att fortsätta med syrgas (utan den sjunker du i syresättning rejält) och ta en ny blodgas ikväll – för att se så du gör dig av med koldioxid och slaggprodukter. Ett sådant togs för en stund sedan och då såg det bra ut.

En av ”de gamla i gården” (alltså sköterka) är hos oss ikväll vilket känns tryggt nu när du är så dålig.

Du har fått mer trombocyter och så har du inhalerat koksalt och då satt du upp ca 5 min – sen somnade du där sittande. Klockan är nu 17 och du har sovit sedan 11-tiden. Du kommer under kvällen få en tryckavlastande madrass då du ligger så mycket nu.

Puh, nu är klockan 19.25 och det har varit lite turbulent här. Du sjönk rejält i pox (alltså syresättning) förut. Trots att sköterskan höjde till 15 liter syrgas,kom du inte upp i mer än 94%. Medicinjour och en narkosläkare kom hit. Du fick inhalera ventolin samt fick ganska mycket vätskedrivande medicin. Blodgasen som togs var dock bra. Du har verkligen sovit dig igenom hela denna dagen älskling – vår KÄMPE!!!!

Pappa och Fille hade ätit lunch på Libacaféet och sen var de ute på en cykeltur.

Kl är nu 21.30…….blir nog inte mycket sömn inatt. Återigen syresätter du dig dåligt trots MYCKET syrgas. Du har återigen fått extra furix (vätskedrivande medicin) och så har de stängt av TPN (närinsdroppet du får i blodet) – för att avlasta kroppen. Två sköterskor kommer hjälpas åt här inatt. En kommer sitter här hela tiden och vaka. Lilla vackra Meja – detta är verkligen den tuffaste dagen hittills.

Kl är nu 1.10 0ch du har precis röntgat dina lungor. Syresättningen är ännu låg trots mycket syrgas. Medicinjourläkaren var här och var i telefonkontakt med en av avdelningens läkare. Ny blodgas, nytt CRP och så röntgen. Blodgasen var oförändrad – du orkar vädra ut koldioxiden. Röntgenbilderna såg ut ungefär som den förra – men läkaren vill ta hjälp av narkosläkare också, så snart kommer det någon mer hit…….

Kl 1.42; narkosläkaren har varit här. Du ”använder mer av kroppen nu” när du andas. Crp är oförändrat. Fy FAN Meja – nu har du det riktigt riktigt jobbigt; KÄMPA VIDARE!!!!!!

Jag ska försöka sova nu, det känns tryggt att en sköterska kommer vara här hela tiden – då kanske jag lyckas få lite sömn…..

Ingen rolig bild alls att visa er, men så här var det......

Annonser

10 thoughts on “Tuffaste dagen hittills….

  1. Vissa dagar av er resa har även etsat sig fast extra hos mig vännen.. Detta är en av dem. Kommer så väl ihåg när du skickade denna bilden på er vackra lilla flicka och din smärta i orden du skrev. Grät floder då. Och gråter lika mycket nu. Vad ni har utstått mycket. Vad Meja fick utstå mycket i sitt liv.. Men hon var en kämpe! Och ni är kämpar och hjältar Maria! Din blogg är så fin och äkta och du är fantastisk som delar med dig av det ni har gått och går igenom! Varma kramar och en massa fortsatt styrka, Johanna

  2. En klump i min mage när jag läser, så fruktansvärt orättvist livet är. Är själv en mamma, förstår bara en bråkdel av den smärta du känner, fantastiskt fin familj är ni! Två så fina barn, de borde fått växa upp tillsammans, hemska otäcka canser.. Massor av styrka til dig/er. Kram från en bloggläsare

  3. Tack snälla för att du delar med dig. Så viktigt är det du skriver. Har följt bloggen sen i somras. Jag är oerhört berörd.

  4. Tack Maria för att du delar med dig. Vilken resa, och vilken fantastisk familj ni är. Många många kramar Jenny

  5. Det är hemskt att läsa detta Maria, och helt omöjligt att begripa vad ni har gått igenom. Jag är så imponerad av er familj och framför allt av lilla Meja! Tack för att ni berättar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: