Ett sent inlägg

Planen var att skriva ett inlägg idag, men fick spontanbesök av en av de äldsta finaste vännerna. Så det blir bara ett godnatt.

 

Söndag 24 november 2013

Pappa studsade upp vid 6.30 och utförde ”sitt morgonschema”. Jag har sovit så DÅLIGT inatt, så jag låg kvar en stund till. Pappa ringde när han kom upp till dig och berättade att du hade hög puls och att det kommit lite blod ur knappen, så de skulle ta ett koagulationsprov. Det var först efter detta samtalet som jag somnade gott……Kom hit upp vid 9 och inatt har man kunnat göra vissa justeringar på HFO’n. Till det bättre alltså! ”Vår” iva-läkare var här nyss och hon är i det stora hela nöjd. CRP har gått upp till 95 – men de ”bryr sig inte” så mycket om det. LPK har gått ner till 1.8. Kreatin dvs njurvärdet har gått ner – man kommer dock fortsätta med PD’n (dvs dialysen). Ferritinvärdet var nu ”bara” 34000…….Levervärdet är bättre. Du kommer få en medicin så att levringen av blodet ska bli bättre. Röntgenbilderna ser idag bättre ut. Ett litet orosmoln är en ”svart skugga” utanför lungan – läckage!? Läkaren lyssnade på dig och klämde på huden för att lyssna efter ”knaster” vilket tyder på att luft är lite överallt – men hon hörde inget. Idag kommer man tillsätta fett igen i TPN’et men inte i samma mängd som innnan. Du har inte behövt något insulin inatt och idag var sockernivån bra. Läkaren justerade ytterligare på HFO’n – så får vi se vad nästa blodgas visar.

I detta nu är syrgasen på 40%, puls 175, blodtryck 117/41 (du fick nifepidin vid 4), pox 95%. Farmor och farfar kommer nog en sväng till – men när pappa ringde dem vid 8.45 så sov mormor och morfar och Fille ännu och farmor och farfar vill ha skjuts, de tycker inte riktigt om att köra i stan.

Nu är vilan över och det är skiftbyte här. Farmor och farfar var här en timme ungefär innan vilan. Mormor skjutsade dem, men höll sig utanför rummet även idag pga snuvan. Jag och hon åkte hem en jättesnabbis för att hämta lite varma kläder till brorsan. Han sover hos mormor och morfar även inatt – vår store hjälte, längtar efter honom så det gör ont i hela kroppen…..Medans jag var hemma, hade kardiologen varit här och tagit ett nytt ultraljud på ditt hjärta. TYVÄRR var det ny vätska i hjärtsäcken – denna gången på ett nytt ställe. Ett nytt ultraljud ska tas imorgon – blir väl drän om det inte blivit bättre då vätskan låg på ett sådant sätt att det kan skada en infart till hjärtat. Känns lite onödigt detta Loppan, men vi håller tummarna för att vätskan försvinner naturlig väg……

Du får just nu blod och medans vi var borta har tjejerna lagt dig på sidan. Man har även skruvat lite på HFO’n; man har sänkt trycket, ökat frekvensen till 8.0 och sänkt inspirationstiden till 33.

Nu har vi tvättat dig och renbäddat i sängen – det är inte helt enkelt med alla slangar, dränage och de korta slangarna till HFO’n. En person får hålla ditt huvud och tuben, en lyfter dig, 2-3 personer fixar med underlakan och slangar. Du klara detta träningspass fint! I detta nu är dina värden puls 127, blodtryck 129/69, pox 94, syrgas 50%.

Förresten, när det lagt över dig på sidan förut, så hade du greppat med din vänstra hand! Det är på ett vis så TUFFT att gå ifrån dig samtidigt som det känns tryggt – personalen här är fantastisk!!!!!

Vid 11 ökade man mängden i dialysen förresten – nu är det 150 ml som sprutas in varje gång.

I och med att det kom endel blod ur knappen imorse, pausar man med välling.

Klockan är nu 16.20. För ett tag sedan så satt jag och läste för dig, du hade 94% i pox på 50% syrgas. 5 sekunder senare när jag tittade på skärmen, så var du nere på 86%, sekunden senare 84, sen 81……En doktor kom in och man höjde upp syrgasen och gav muskelavslappnande och mer sovmedicin. Så har man senare änven sänkt frekvensen då koldioxidvärdet gick upp. Nu har klockan blivit 18.30 och jag somnade visst till på sängen här – vaknade av ett tjut och av att det blev tyst!? Med andra ord att HFO’n inte gick…….men det var tydligen en medveten manöver då något byttes tror jag. Men sedan dess har du det kämpigt – du har nu 100% syrgas men poxar bara 92%. Vi blir verkligen påminda om att det inte finns NÅGRA marginaler älskling……du är som en skör tråd……det är en sådan SJUK JOBBIG PSYKISK TERROR……..

Klockan har nu blivit 21.45 och ditt PCO2 har stuckit upp till 17……PD’n är pausad, man har ökat trycket på HFO’n samt frekvensen. En lungröntgen är gjord, de såg ”fina” ut och tuben låg rätt. Nu är det som kan göras gjort och vi sitter och ber till alla högre makter som finns att det vänder……det här är så FEL älskling. Du har varit med om så omänskligt mycket.  Oroväckande är också att trombocyterna gått åt fort – du har fått 2 doser på em/kväll. Jag har så ont i magen Meja……har suttit bredvid dig, men kände att jag var tvungen att skriva av mig lite………nu när det är ”gjort” ska jag sätta mig och stryka på dig. Pappa sitter bredvid dig i detta nu och har sitt huvud mot ditt.

Ringde och sa godnatt till Filip mitt i allt detta kaos…..han har haft ännu en fin dag med bastu (”Kanske det kan bli en bastu sen?” hade han frågat morfar 😉 ), lekplats, klipp och klistra med ny leksakskatalog…….

Älskar er!

Annonser

2 tankar om “Ett sent inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: